11 milliárdos kerettel segít a Belügyminisztérium az önkormányzatokat

Megnyíltak az önkormányzatok idei fejlesztési, illetve rendkívüli támogatási pályázatai, melyekre ebben az évben 11 milliárd forintot különített el a Belügyminisztérium (BM). Az önkormányzatok épületek, létesítmények felújítására, karbantartására pályázhatnak három területen, illetve a működésükhöz kapcsolódó kifizetetlen számlák kiegyenlítésére használhatják fel a forrást.


Idén a Belügyminisztérium által kezelt költségvetési fejezetből a többi között megnyitották az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásához szükséges forrásokat. Az önkormányzatok rendelkezésére álló keretösszeg összesen 11 milliárd forint. A fejlesztési pályázatokon 2016-ban 7 milliárd forintot kaptak az önkormányzatok, míg működési célokra 8 milliárd 210 millió forint jutott - mondta el Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára.

Fejlesztési pályázatok

  • Épületek, létesítmények felújítására, karbantartására lehet pályázni, három területen: az első az önkormányzati intézményekre - bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, közösségi kormányzati hivatalok, ettől az évtől a fogorvosi rendelők is - vonatkozik, a második belterületi utakra, a harmadik iskolai, óvodai tömegsport-létesítményekre.
  • Az elnyerhető legnagyobb összeg az első területen 30 millió, a másodikon 50 millió, a harmadikon pedig 20 millió forint. A pályázatokat az önkormányzatok által jól ismert webes felületen lehet beadni.
  • A települési önkormányzatok május 2-ig tölthetik fel a pályázatukat, ezeket július 17-ig bírálják el, az elszámolás határideje pedig 2018. december 31. lesz.

Rendkívüli működési pályázatok

  • Az intézmény- és útfelújítási pályázatok mellett kiírták a települési önkormányzatok számára a rendkívüli működési támogatási pályázatot, amelyre egy évben kétszer jelentkezhetnek, az elbírálás pedig "tulajdonképpen folyamatos".
  • Ez a támogatás kizárólag az önkormányzat működéséhez kapcsolódó kifizetetlen számlák kiegyenlítésére használható fel, három hónapon belül.
  • Idén legkésőbb szeptember 30-ig lehet pályázni, ha pedig egy önkormányzatnak ezután szembesül váratlan kiadással, arra egyedi támogatást kérhet külön eljárásban. A megyei önkormányzatok váratlan kiadásaik fedezésére nyújthatnak be támogatási igényt a rendkívüli támogatási pályázaton keresztül, amelynek kerete 300 millió forint.
  • A rendkívüli működési támogatás különleges formája a rendkívüli szociális működési támogatás, amelyre egy évben egyszer, július 15-ig pályázhatnak a települési önkormányzatok.

Forrás: Portfolio.hu