18,7 Mrd Euro – Már Áprilisban Startolhatnak az új pályázatok! GINOP – a gazdaságfejlesztés új eszköze

18,7 Mrd Euro – Már Áprilisban Startolhatnak az új pályázatok! GINOP – a gazdaságfejlesztés új eszköze


Elérkezett az idő és most már nemcsak a madarak csicseregnek arról, hogy hamarosan tényleg véglegesen elérhetőek az új pályázati lehetőségek. Brüsszel 5 magyar Operatív Programot fogadott el, 18,7 Mrd Euró kerettel. A keretek rendkívül sokoldalúak, aminek azt gondoljuk nagyon örülhetnek a kis és középvállalkozások, önkormányzatok és egyéb szervezetek is.


Foglalkoztatás, gép és eszközbeszerzés, ipari beruházások, inkubátorház fejlesztések és még sok minden más, Start ÁPRILISBAN!!! Első cikkünk keretében a GINOP új lehetőségeit kívánjuk ismertetni. További cikkeinkben a TOP, VEKOP, KEHOP, IKOP kereteivel is megismerkedhetnek. A cikkhez csatolt táblázatban a GINOP erre az évre szóló programkereteit ismerhetik meg.A GINOP forrásai a konvergencia régiókban lesznek elérhetőek. 


A GINOP elfogadott kereteinek első prioritása a kkv-k versenyképességének javítását kívánja majd fejleszteni, számos remek programmal. Termelési kapacitások fejlesztésére- azaz eszköz és technológiák beszerzésére közel 80 Mrd Ft áll majd rendelkezésre, ráadásul egyszerűsített pályázati keretek között és mindez már áprilistól. Munkahelyteremtő beruházások fejlesztésére5 Mrd FT keretösszeg áll rendelkezésre a szabad vállalkozási zónákon belül, emellett a KKV-k új piacokon való megjelenésének támogatására is pályázhatunk már ez év áprilisában, 5 Mrd Ft értékű pályázati csomag lesz segítségünkre.

A logisztikai központok, ipari parkok, beszállítói támogatási lehetőségek nyílnak újra. Újra pályázhatnak a klaszterek is, valamint a turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek is. A turizmus ágazat számára jó hír, hogy a nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönzési program is, mint kiemelt projekt már ebben az évben megjelenik. Emellett a gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése is már pályázható ebben az évben, csakúgy a nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztése is. Lesz még 2 külön kiemelt projekt is, turisztikai hálózatok kialakítása és kulturális örökségek turisztikai hasznosítása kapcsán.

Az év második felében már a leginkább közkedvelt kutatás – fejlesztési pályázatok is megjelennek, ezt megelőzően pedig az együttműködésen alapuló és integrált K+F projektek lehetőségei is elérhetővé válnak. A csatolt táblázat alapján is jól látható, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében jóváhagyott 8.8 Mrd eurós keretből, számos programlehetőség nyílik meg a hazai vállalkozások részére 2015 tavaszán. A további kiírások májusban, júniusban és az év további időszakában egyfolytában várhatóak.

A nyártól az infokommunikációs fejlesztések lehetőségei is elérhetőek lesznek, például az e területen start-up-nak számító cégek, egy kedvező hiteltermék segítségével léphetnek ki a nemzetközi piacokra, számos a mobilalkalmazásokkal és a vállalatirányítási rendszerekkel kapcsolatos fejlesztési terület is helyet kap, az évmásodik felétől.

Szintén a GINOP ad helyet a júniustól az épületenergetikai fejlesztések támogatási konstrukciónak, mely program mellé társul a megújuló energiákat alkalmazó megoldások alkalmazásának támogatása is.

A keretprogram kifejezetten foglalkoztatáspolitikai területekkel foglalkozó piroritása a társadalmi célú vállalkozásokat is ösztönözni kívánja egy új konstrukció keretei között, de emellett a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program is megjelenik, ugyanakkor gyakornoki program és a rugalmas munkavégzést segítő pályázatok is megjelentetésre kerülnek az év folyamán, tavasztól kora őszig.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) több prioritási célrendszerre támaszkodva kíván jelentős előrelépést biztosítani a hazai gazdaságfejlesztés új mérföldkövei számára. A vissza nem térítendő támogatási eszközök keretei mellett számos új kombinált hiteltermék és kedvezményes hitel fog megjelenni, melyek szintén nagyon remek lehetőséget nyújtanak a vállalkozások fejlesztéséhez.

Következő cikkünkben a Közép Magyarország számára rendelkezésre álló VEKOP programcsomaggal ismerkedhetnek meg!