Budapest lesz a régió innovációs fővárosa- think.BDPST

Magyarország szervezi a think.BDPST régiós innovációs konferenciát március 8. és 10. között, így az eseményről szóló közlemény szerint Budapest lesz a régió innovációs fővárosa. A téma kiemelt kormányzati támogatása azért is lényeges, mert a 2014-2020-as uniós ciklusban bő 700 milliárd forint áll rendelkezésre az innovációs tevékenységek támogatására. Az innovációs konferencia évenkénti megszervezése abban is segíthet, hogy Magyarország az évtized végére a GDP 1,4 százalékáról 1,8 százalékára tudja növelni a kutatás-fejlesztési kiadások arányát.


A think.BDPST konferenciára az Antall József Tudásközpont (AJTK) szervezésében kerül sor a KKM, a Nemzetközi Visegrádi Alap, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal együttműködésében. A think.BDPST fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a konferencia főtámogatója az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

A think.BDPST konferencián tanácskoznak az innováció legmeghatározóbb szakértői és szakpolitikai irányítói. A szervezők célja, hogy a tervek szerint évente megrendezett szakmai fórumon fűzzék szorosabbra az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti régiós együttműködést az innováció és a kutatás-fejlesztés területén - mondta Antall Péter, az AJTK igazgatója.

A háromnapos esemény fontosabb témái

  • a kutatás-fejlesztés gazdasági hatásai,
  • az innováció szociális, oktatási és munkaerő-piaci dimenziói,
  • a tartalomfogyasztás átalakulása,
  • a közösségi vállalkozások, a közszolgáltatások és a városi infrastruktúra jövője,
  • az új technológiák hordozta biztonsági kockázatok is.

Az együtt gondolkodás, a közös fellépés és a kooperáció euró milliárdokban mérhető többletet jelenthet a résztvevő országok számára, ami a GDP-növekedésben is kimutatható tényező lehet a jövőben. Magyarországon jelenleg a GDP 1,4 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, az évtized végére azonban 1,8 százalék körüli részarány a cél - ennek eléréséhez pedig elengedhetetlen a visegrádi innovációs együttműködés elmélyítése.

A visegrádi országokban ugyanakkor egyelőre elmarad a kis és középvállalkozások innovációs teljesítménye az uniós átlagtól. Az EU-ban a kisvállalkozások átlagosan 30, illetve a közepes cégek mintegy 50 százalékához kapcsolódik valamilyen innovációs teljesítmény, régiónkban azonban - Csehország kivételével - e számoknak nagyjából a fele teljesül. Magyarországon 12 és 26 százalék a kis- és középvállalkozások innovációs teljesítményének aránya.

Forrás: Portfolio.hu