Csütörtöktől felfüggesztésre kerül a "nem mezőgazdasági tevékenységek elindítását" támogató felhívás, de hamarosan jön 50 millió Ft támogatás falusi turizmusra és vendéglátásra

A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a nem mezőgazdasági tevékenységek elindítását, valamint az élelmiszeripari fejlesztéseket támogató pályázati felhívások felfüggesztéséről döntött az Irányító Hatóság.


A „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című, 13,85 milliárd forint keretösszegű pályázatra a mezőgazdasági termelők, illetve magánszemélyek 2016. október 24-től kezdhették meg támogatási kérelmeik benyújtását. Az Irányító Hatóság közleménye értelmében erre legkésőbb 2016. november 24-ig lesz lehetőségük. Ezt követően a felhívás – a forráskeret kimerülése miatt – felfüggesztésre kerül.

A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című, mintegy 141 milliárd forint keretösszegű pályázat felfüggesztésére – melyre 2016. február 25-től nyújthatók be kérelmek – 2016. november 30-án 24 órától kerül sor.

50 millió Ft támogatás falusi turizmusra és vendéglátásra

A pályázat a vidéki térségben működő, mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelők, nem mezőgazdasági tevékenységeinek továbbfejlesztését támogatja. Az intézkedés kiemelten támogatja a tanyás településeken és vállalkozáshiányos aprófalvas területeken megvalósuló tevékenység-, illetve vállalkozás-fejlesztéseket.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 35,94 milliárd forint.
A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 700-1000 db.

Önállóan kizárólag a nem mezőgazdasági termelő és szolgáltató, vagy nem mezőgazdasági (Annex 1) élelmiszer feldolgozást célzó tevékenységek fejlesztését szolgáló beruházások, ezen belül:

a) falusi turizmushoz, vendéglátáshoz kapcsolódó ingatlan építése, szerzése, bérlése – a lízinget is beleértve - vagy fejlesztése;
b) falusi turizmushoz, vendéglátáshoz kapcsolódo új gépek és berendezések vásárlása vagy lízingelése, az adott eszköz piaci értékének erejéig.

Kötelező az üzleti tervben megjelölt fejlesztéshez kapcsolódó, legalább egy beruházás megvalósítása (pl. új gép, berendezés vásárlása, immateriális beruházás).

Bővebben...

Forrás: mvh.hu