Egy hónappal csúsznak az uniós mezőgazdasági pályázatok

Az ősszel kiadott menetrendhez képest nagyjából 1 hónappal csúszik az idénre tervezett mezőgazdasági pályázatok megjelenése- nyilatkozta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.


Az egyeztetések időigénye miatt csúszik a mezőgazdasági pályázatok megjelenése. Tájékoztatása szerint az állattartó telepek korszerűsítését célzó felhívások legkorábban januárban jelenhetnek meg, míg a kertészeti pályázatok az év végére már várhatóak. 

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság a pályázatok előkészítésének kezdetétől bevonja az érintett és megfelelően reprezentatív társadalmi és szakmai szervezeteket is, így biztosítható, hogy csak olyan kiírásokat hirdetnek meg, amelyek a szakma véleményét is tükrözik. Ugyanakkor a széles körű egyeztetés nagyobb időt vesz igénybe, emiatt és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások elhúzódása következtében lesznek olyan pályázatok, amelyek átcsúsznak a következő év elejére. 

Amint az az alábbi, október elején közzétett, táblázatból látható, az állattenyésztőknek szánt támogatások a beígért decemberi megjelenés helyett legkorábban januárban jelenhetnek meg.


Az új támogatási időszakban az év végéig számos új felhívás jelenik meg, köztük azok a programok is, amelyek a nagy munkaerő-igényű ágazatok fejlesztéseit szolgálják. Így az eredetileg tervezett időponthoz (november) képest 1 hónap késéssel ugyan, de megjelennek többek között a sokak által várt kertészeti pályázatok. 
Köztük az üvegházak, fóliaházak létesítésére és az ehhez kapcsolódó geotermikus energia hasznosítására, illetve a kertészetek korszerűsítését, és az ültetvénytelepítést szolgáló felhívások. Az év végéig megjelenik az élelmiszeripari beruházásokra fordítható, mintegy 151 milliárd forint értékű pályázat is. Emellett az előkészítés utolsó fázisában van a védett őshonos állatfajták genetikai és a ritka, illetve veszélyeztetett növényfajták megőrzését célzó kiírás. 


Forrás: portfolio.hu