Eldőlt, hogyan osztják fel a Pest megyének szánt 80 milliárdot

Három főbb részre osztották azt a 80 milliárd forintos fejlesztési keretet, amelyet a kormány Pest megyének szán 2021-ig az uniós pénzszűke kompenzálására - jelezte Pest megyei közgyűlés alelnöke a Magyar Időknek. 


Wentzel Ferenc szavai szerint a keretet 2021-ig hat részletben lehet majd kifizetni, a támogatásokra mind a 187 Pest megyei település, illetve minden vállalkozás pályázhat majd, az egyetlen kivétel Érd, amely a Modern városok programban jut fejlesztési forrásokhoz. Korábban arról volt szó egy kormányhatározat alapján, hogy idén 25 milliárd forintos további pályázati csomag jelenik meg, most a fenti cikkben az ütemezés nem volt benne. 

Az illetékes minisztériumokkal közösen három nagy részre osztották a keretet:40 százalék közvetlenül (32 milliárd forint), 20 százalék (16 milliárd forint) közvetetten megy gazdaságfejlesztésre, 40 százalékot (32 milliárd forint) pedig valamilyen önkormányzati feladatellátással kapcsolatos fejlesztéshez lehet igénybe venni. 

Mi van a 3 keretben?

A közvetlen gazdaságfejlesztési csomagban kis- és közepes, valamint mikrocégek telephely-fejlesztéséhez, létesítéséhez, valamint üzleti és ipari parkok bővítéséhez, kialakításához és a turizmus élénkítéséhez lehet pénzt szerezni.
Közvetett gazdaságfejlesztési céllal óvodai, bölcsődei férőhelyek kialakításához, belterületi önkormányzati utak és kerékpárutak fejlesztéséhez lehet támogatást igényelni.
A harmadik csomagban, az önkormányzati feladatellátást érintő pályázatoknál többek között körzeti orvosi rendelők felújításához és létesítéséhez tudnak pénzt igényelni.

A fenti első és második csomagból együttesen már kijön az a 60%-os arány, amelyet a kormány a teljes 7 éves uniós keretnél is megcélzott (igaz ott a közvetlen gazdaságfejlesztési célokra szánná a 60%-ot, ami a friss adataink szerintennél egyelőre alacsonyabbra jön ki, 47-56% közötti arányok jöttek ki a számítási megközelítéstől függően). Az első csomagból tavaly év végén már megjelent két pályázat a kkv-knak: 

Wentzel Ferenc azt hangsúlyozta a lapnak, hogy a pályázatok elbírálása során a nehezebb sorsú települések előnyt élveznek majd; a kiírás, de főleg az értékelés szempontrendszere ezeket a körülményeket figyelembe veszi. Például azt, hogy kis- vagy nagy településről van szó és hogy az önkormányzatnak milyen az adóerő-képessége. A hátrányos helyzetű településeken kevesebb önrészt kell biztosítani a fejlesztésekhez - jelezte. 

Forrás: Portfolio.hu