Hat helyen lazítanák az épületenergetikai pályázatokat

Várhatóan hat ponton változtatnák meg a korábban már kiírt, de gyenge pályázói érdeklődést generáló két megújuló energiás kombinált hiteles uniós pályázatot - jelezte a Miniszterelnökség a Világgazdaságnak. A könnyítésre azért van szükség, mert az összesen 103 milliárd forintos keretnek csak a tizedére érkezett eddig igény, ezért július 20-án mindkettőt felfüggesztette az illetékes hatóság az átdolgozás érdekében. 


A beérkezett támogatási kérelmek tapasztalatai alapján az Irányító Hatóság a szakpolitikai felelőssel együttműködésben a felhívás tartalmi felülvizsgálatát kezdeményezte az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében.

A GINOP-4.1.1-8.4.4-16 kódszámú, "Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel" című felhívásnál 271 projektjavaslat áll bent a rendszerben 10,6 milliárd forintos támogatási igénnyel, miközben a pályázat keretösszege 91,53 milliárd forint.

Ennek a pest megyei régióra érvényes tükörpályázatánál, a VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 kódszámú, a "Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel" című felhívásnál pedig a 75 darab projektre 3,5 milliárdos támogatási igény érkezett be, miközben a pályázat keret 11,76 milliárd forint.

A VG-cikk szerint a pályázati konstrukciók sikerének növelése érdekében javaslat készült a felhívások módosítására, a változtatások a műszaki és a szakmai elvárásokra, a projekt során megvalósítandó tevékenységekre, valamint az igényelhető támogatás összegére vonatkoznak.

A lap szerint a tárca hat olyan pontot emelt ki a módosítástervezetből, amelyet érinthetnek a folyamatban lévő egyeztetések: 

  1. A feltételeknek megfelelő projektek 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, illetve ugyanekkora összeghatárokkal kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönt, azaz az eddigi 3 millió forintos belépési szintet lefelezhetik.
  2. A műszaki és a szakmai elvárások között a fajlagos költségeknél a nettó beruházási költség helyett csak az elszámolható költség lehet ezentúl a vetítési alap.
  3. A napelemes rendszer telepítésénél törlik azt a kitételt, amely szerint technológiai célú energiafelhasználás csökkentésére nem igényelhető támogatás.
  4. Az előkészítés mérnök-szakértői költségeinek piaci áras ellenőrzésére a Magyar Mérnöki Kamara díjszabása lesz a mérvadó a három árajánlat helyett.
  5. Ezentúl a kötelező nyilvánosságra hozatalra költséget kell tervezni.
  6. Az elvárt fedezettség mértéke függhet az egyes hitelcéloktól.

A két felhívás egyébként jelenleg is véleményezés alatt áll és az is lényeges, hogy a könnyítések mellett nem érheti hátrány a pályázatát már korábban benyújtó érdeklődőket.

A július 11-én közzétett felfüggesztési figyelmeztetésben ugyanis a hatóság azt hangsúlyozta: 
A hatályos szabályozással összhangban támogatást igénylő, ha a támogatási kérelmet a módosítás előtti feltételekkel nyújtotta be, a felhívás módosítása miatt nem kerülhet kedvezőtlenebb helyzetbe azzal szemben, aki a támogatási kérelmet a módosított feltételeknek megfelelően nyújtotta be. A felhívás módosítása miatt a módosítás előtti feltételekkel benyújtott támogatási kérelmek esetében hiánypótlás keretében kerül majd korrekció elrendelésre.

Forrás: portfolio.hu