Hatalmas keretemelés az eszközbeszerzési pályázatnál

A szerda éjfélkor megnyílt uniós kapacitásbővítési pályázat 18 milliárd forintos keretösszege 40 milliárd forinttal 58 milliárd forintra fog nőni és 120-130 milliárd forintnyi támogatási igényig nincs tényleges hatósági szándék a pályázat felfüggesztésére - hangzott el a mai parlamenti projektmenedzseri ülésen. Ez nagyon jó hír azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek termelési kapacitásaik bővítése érdekében nagy lendülettel ráugrottak a pályázatra, és már 48 milliárd forintnyi igényt benyújtottak. A mai jelzés alapján ugyanis jó eséllyel kapni fognak pénzt, hiszen várhatóan február 28-ig nem is függesztik fel a pályázatot. A mai eseményen számos további fontos információ is elhangzott az uniós pályázatok részleteiről. 


Keretemelés, jogszabály módosítás

Amint arra a napokban több cikkben is felhívtuk a figyelmet: rendkívüli gyorsasággal nő a benyújtott támogatási igények összege a szerda éjfélkor megnyílt GINOP-1.2.1-16-os termelési kapacitásbővítési pályázatra. Olyannyira, hogy a 18 milliárdos támogatási kerethez képest a jelenlegi 48 milliárdnyi benyújtott igény már a pályázat felfüggesztésének veszélyét hordozta magában (a február 28-ig tartó első benyújtási szakasz ellenére). Emellett egyre többen tarthattak attól, hogy a benyújtás ellenére nem fognak majd támogatáshoz jutni. (Arra, hogy pontosan mire lehet pályázni és mekkora összegben, ebben a cikkünkben szedtük össze.)

Karsai Tamás, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára, azt jelezte, hogy a magas idei uniós támogatás-kifizetési cél és a nagyfokú érdeklődés láttán 40 milliárd forintos keretemelés várható, így az új keretösszeg 58 milliárd forintra nőhet (a GINOP Éves Fejlesztési Keretének folyamatban lévő módosítása után).

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, illetve Dányi Gábor helyettes államtitkár és Karsai Tamás is megerősítette, hogy az a pályázat mutat valós versenyt a forrásokért az Európai Bizottság szemében is, amelynek a tényleges keretösszegét legalább kétszeresen túligénylik. Így tehát az 58 milliárd forintra ugró keretösszeg mellett 120-130 milliárd forint benyújtott támogatási igény alatt nem merül fel reálisan a kiírótól a pályázat felfüggesztési szándéka.

A jelenlegi jogszabály (272/2014-es kormányrendelet) szerint az első benyújtási szakaszhatár előtt nem lehet keretkimerülésre hivatkozva felfüggeszteni a jelentősen túligényelt pályázatot sem (a kapacitásbővítő pályázatoknál február 28.), de ezt azzal ki lehet(ne) kerülni, hogy a pályázat kiírója menetközben átírja a felhívás első szakaszának zárónapját.

Csepreghy Nándor és Dányi Gábor is jelezte, hogy folyamatban van a 272/2014-es kormányrendelet módosítása is, amelynek lényege, hogy a pályázók számára kedvezőbb, a kiszámíthatóságot erősítő lépések jönnek: 

 • nem lehet előrehozni a szakaszhatárt a már megnyílt felhívások során
 • ha már megnyílt a pályázat és az erős túligénylés miatt mégis az első szakaszhatár előtt le kellene zárni a beadhatóságot, akkor a felfüggesztésről szóló döntés hivatalos közleménye és a tényleges felfüggesztés között legalább 8 napnak el kell telnie
 • az ülés során konszenzus alakult ki Csepreghy Nándor egy további módosítási javaslatáról is: ha a felhívás megjelenése és a beadhatóság közötti legalább 30 napos időszakasz alatt módosul még a felhívás (ilyenre a múlt héten is volt példa az ezen a héten megnyitott kapacitásbővítési pályázatoknál), akkor a legutóbbi felhívási módosításhoz képest legalább 15 nappal később lehessen csak ténylegesen kinyitni a pályázatot (azaz a módosítás miatt a megnyitás dátuma is módosuljon a hosszabb felkészülési idő biztosítása érdekében).

Az ülésen elhangzott további fontos információk:

 • A tavaly májusban megnyílt nulla százalékos uniós hitelnél (már 70 milliárdos a keretösszeg) 35 milliárd forintnyi igényről már döntés született és 8 milliárd forintnyi támogatást már ki is fizettek a hatóságok a nyerteseknek
 • A decemberben egyszerre bejelentett 10 új GINOP hitel, illetve kombinált hiteltermék nem egyszerre fog elindulni februárban intézményi kapacitásoptimalizálási okok miatt, hanem elcsúsztatott menetrend szerint, amely rövidesen meg fog jelenni a hivatalos pályázati oldalon (nagyjából kéthetente kettő pályázat fog megjelenni ezek közül)
 • A kormány jövő héten tárgyalja az idei évi uniós támogatás kötelezettségvállalási és kifizetési célokról szóló munkatervet és ezekkel párhuzamosan a céljuttatási rendszert is (arról, hogy bizonyos feltételek elérése esetén 12-24 havi plusz juttatás is elérhető lehet az érintett államigazgatási dolgozóknak, Csepreghy Nándor már jelezte a tegnap megjelent Portfolio-interjúban).
 • Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára jelezte: az állami projektértékelők létszáma jelenelg 2720 fő, majdnem minden lényeges tématerületen szép számmal vannak értékelők, a műszaki és informatikai területen kicsit kevesebb az értékelő a társadalomtudományokhoz képest
 • A Vidékfejlesztési Operatív Programon kívül jelenleg 8969 jogosultnak minősített támogatási kérelem van, és ezek közül ebből 8060 már az új állami projektértékelők előtt van, a további 909 projekt egy része a napokban érkezett be, illetve egyé okok miatt még nem tudtak velük foglalkozni
 • az Európai Bizottság elvárja, hogy maradjon meg a jogosultsága az IH-nak,hogy felülvizsgálhassák az álami értékelőktől beérkező értékeléseket, és élnek is ezzel (így tehát minőségbiztosítás alá vetik az állami értékelőktől beérkezett értékeléseket)
 • a kiosztott 8060 értékelésből minőségbiztosításon, vagy tisztázó kérdés szakaszában van 7022 db pályázat, közel 500 db pályázatnál már véget ért mindkét munka
 • A vidékfejlesztési pályázatok terén két konstrukciónál már átestek a jogosultsági vizsgálaton a pályázatok (mezőgazdasági kisüzemeknek szóló és élelmiszeripari pályázatok), a kisüzemnél 284 db-ot küldtek értékelésre és ezek már vissza is érkeztek, Lázár János asztalán vannak már aláíráson, az élelmiszeripari pályázatnál 301 db van értékelési szakaszban, két napja kezdték meg ezek kiosztását az értékelőknek.
 • A GINOP 2.1.7 prototípus pályázat első szakaszban benyújtott minden darabja értékelési szakaszban van, több mint 600 db már vissza is érkezett és a Vitályos Eszter által jelzett eljárás szerint ezen visszaérkezett értékeléseket a GINOP IH is minőségbiztosításnak veti alá és vannak már ezeknek is tapasztalatai
 • A visszaérkezett értékelések kb. negyedénél van olyan, mint mind a két értékelő támogatásra javasolta a projektet, kb. 40% ahol mindkettő elutasítást javasol, további kb. 35% van, amelynél az egyik értékelő támogatásra javasolta a projektet, a másik viszont elutasításra. Utóbbiak közül ha a 30%-ot meghaladja a kért értékelő által adott pontszám közötti különbség, akkor újabb értékelőnek adják még ki a pályázatot értékelésre, hogy három vélemény legyen ugyanarról a pályázatról és a többségi vélemény fog dönteni (két támogató és egy elutasító vélemény esetén várhatóan támogatásra fogja javasolni az IH is, ha minden más feltételnek is megfelel a pályázó).
 • A mai ülésen az hangzott el, hogy a prototípus pályázatnál az első szakaszban május-júniusban születhetnek meg a támogatói döntések.
 • A TOP-ban mintegy 5000 darab pályázatot osztottak már ki a pályázatértékelőknek és közülük már több mint 4000 van minőségbiztosításon. Ezen a területen a DEB-eket február végén, illetve március elején tartják, így ezt követően tömegesen születhetnek majd a támogatói döntések.
 • A GINOP-os nagyvállalati képzési pályázatoknál lesz még jogosultsági változás (még társadalmi egyeztetésen van a kiírás és az a kiírói cél, hogy ne maradjon ki senki jogosultsági okok miatt).


Vidékfejlesztési pályázatok és MVH-beolvadás

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára az alábbiakat jelezte: 

 • Az élelmiszeripari kiírásra összesen mintegy 1100 támogatási igény érkezett be, ezek közül kb. 1000 lesz jogosult támogatásra, és ezek közül van most 400 értékelésen. A tervek szerint ahogy megnyíltak a VP-pályázatok (azok szakaszaik), azt a sorrendet szeretnék tartani a jogosultsági ellenőrzések során is. Legkésőbb március végére végeznek a jogosultsági ellenőrzésekkel és utána tavasszal megtörténnek a projektértékelések.
 • Jelzése szerint év végéig az 1300 milliárd forintos teljes VP-keretből 1135 milliárd forintnyi keretösszeggel nyíltak meg pályázatok és az idén március végi határidőig még további kb. 20 pályázat fog megjelenni (néhány pályázat viszont március végén túlra csúszik a társtárcákkal, illetve az Európai Bizottsággal szükséges egyeztetési kötelezettségek miatt).
 • Az MVH jogutódlással történő megszüntetésével az MVH központi irodája az Államkincstárba került, a vidéki MVH-kirendeltségek pedig a megyei kormányhivatalokba. A VP felhívásokra beérkező pályázatoknál az MVH Államkincstárba beolvasztása előtt az MVH végezte el a jogosultsági ellenőrzést, most már a MÁK és a megyei kormányhivatalok végzik ezt (utóbbiak a Miniszterelnökséghez tartoznak) és ezt követően kerülnek átadásra az állami projektértékelőknek
 • Az MVH beolvadása nyomán a MÁK-hoz került a kifizetési ügynökségi státusz, de egyelőre a MÁK még csak a feltételes akkreditációval rendelkezik a kifizető ügynökségi státuszt illetően (a MÁK elnökhelyettes lesz ennek a területnek felelőse, de még nincs kinevezve, jövő héten születik döntés az ügyben).

Forrás: portfolio.hu