Idén 25 milliárdos Pest megyei pályázati csomaggal készül az NGM

A Pest megyei fejlesztésekre megígért 80 milliárd forintos költségvetési keretből idén 25 milliárd, jövőre további 50 milliárd forintos pályázati csomag várható - jelezte az ütemezést egy mai üzleti rendezvényen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. 


Marczinkó Zoltán előadásának néhány fontosabb eleme az MTI tudósítása alapján: 

  • A kormány Pest megyében hazai költségvetési forrásból 2016-2021 között 80 milliárd forint célzott támogatással kompenzálja, hogy Közép-Magyarország - fejlettsége miatt - kevesebb uniós forráshoz juthat.
  • A tervezet szerint 2016-ban 5 milliárd forint, 2017-ben 25 milliárd forint, 2018-ban 50 milliárd forint kerettel számolnak, de mivel 2016-ban az 5 milliárdos keretet nem használták fel, ez az összeg áthúzódik 2017-re. Ezekből a forrásokból a vállalkozói telephelyfejlesztést, termelőeszközök beszerzését, ipari parkok fejlesztését segítik.
  • Az ország iparfejlesztési stratégiája, az Irinyi Terv, Pest megyére és a fővárosra is vonatkozik.
  • A közép-magyarországi vállalkozókat érinti a nagyvállalati beruházás támogatási program is, amelynek összege a tervezet szerint 2017-ben 15 milliárd forint. 
  • A hazai forrásból finanszírozott Irinyi célelőirányzat tavaly 2 milliárd, az idén 3 milliárd forint kerettel rendelkezett, az Irinyi Tervben szereplő ágazatok mintaprojektjeinek kidolgozását, piacra jutását segítik kifejezetten kis- és középvállalkozások számára.


Az államtitkár azokat az uniós forrásokból finanszírozott pályázatokat is ismertette, amelyek a térségi pályázóknak érdekesek lehetnek. Eszerint a Versenyképesség Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) a kis- és középvállalkozások piaci megjelenését segítő pályázaton 1,23 milliárd forint áll rendelkezésre, a jelentkezéseket 2016. május és 2018. május között lehet beadni, a kutatás-fejlesztési és technológiai innovációra 2017. február 2. és 2018 decembere között lehet jelentkezni; a 2,64 milliárd forrásra konzorciumban lehet pályázni. Az energiahatékonyságot segítő kiírás 2018 decemberéig lesz nyitva, a nagyvállalatok nem indulhatnak a megújuló energia felhasználását is támogató pályázaton, a fiatalok vállalkozóvá válását segítő tenderen 2018. júliusig lehet indulni.

Marczinkó Zoltán jelzése szerint az NGM-ben dolgoznak az Irinyi II kockázati tőkealap indításán, amelyet a Széchenyi Tőkealapkezelő gondoz majd, a Közép-Magyarország régióban 8 milliárd forint alap segítené az innovatív vállalkozásokat. 

Forrás: Portfolio.hu