Meghirdették a közvetlen brüsszeli források 2016-2017 munkaprogramját

Megjelent az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának 2016-17-re szóló új munkaprogramja, így a következő két évben mintegy 16 milliárd eurónyi, közvetlenül Brüsszelben megpályázható kutatási, fejlesztési és innovációs pénzügyi keret nyílik meg.


Ez a magyar cégek és intézmények számára is fontos, hiszen olyan tevékenységekhez kaphatnak EU-s forrást, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a Bizottság szakpolitikai prioritásaihoz. Ráadásul az illetékes uniós biztos egy hétfői brüsszeli konferencián azt is jelezte, hogy egy ún. kiválósági pecsétet is kiosztanak a legjobb cégeknek, ami szintén ösztönző lehet a magyar cégek számára, illetve növelheti az esélyeiket az uniós forrásszerzésre.

Carlos Moedas, az Opendays című brüsszeli konferencián hétfőn azt is kiemelte, hogy azok a legjobb cégek/projektek, amelyek bár indulnak a Horizont 2020 kkv-knak szóló pályázatán (SME Instruments), de végül nem kapnak forrást, egy ún. kiválósági pecsétet kaphatnak.

A pecséttel tehát a Bizottság hivatalosan is kimondja, hogy a projekt valóban kiváló. Ez pedig amellett, hogy ösztönző hatású lehet a cégek számára, egyúttal növelheti is annak az esélyét, hogy a cég forrást kapjon az EU strukturális és beruházási alapjaiból.

A most elfogadott 2016-2017-es munkaprogram számos, több területre kiterjedő kezdeményezést is támogat, így például: 

  • az európai feldolgozóipar modernizálása (1 milliárd EUR);
  • az automatizált gépjárművekkel kapcsolatos technológiák és szabványok (több mint 100 millió EUR);
  • a tárgyak internete az EU gazdasági ágazatainak digitalizálásáért (139 millió EUR);
  • Ipar 2020 a körkörös gazdaságban az erőteljes és fenntartható gazdaságokért (670 millió EUR);
  • intelligens és fenntartható városok a környezetvédelmi, közlekedési, digitális és energiahálózatok városi környezetbe történő jobb integrálásáért (232 millió EUR)

A fentieken túlmenően legalább 8 millió EUR áll rendelkezésre az EU külső határainak biztonságára irányuló kutatásra, hogy könnyebben lehessen azonosítani és megelőzni az embercsempészetet. További 27 millió EUR jut a bűnözés és a terrorizmus megelőzését segítő új technológiákra, valamint 15 millió EUR az Európába irányuló migrációs áramlások eredetének és hatásainak kutatására.

Egyik kiemelt terület az ún. Societal challenges, amelyre 4 milliár euró áll rendelkezésre. Ezen pályázatok egy adott specifikus probléma megoldására fókuszálnak, mint pédául az élelmiszer biztonság vagy a demográfiai változások.

​Forrás: portfolio.hu