Meghirdették az összes Pest megyei EU-pályázatot

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program teljes hét évre vonatkozó keretösszegét sikeresen meghirdette a kormány által kitűzött március 31-i határidőre a Nemzetgazdasági Minisztérium. Összesen 98 pályázat jelent meg 277 milliárdos keretösszeggel. 


A program hét évre meghatározott keretösszege 258,5 milliárd forint, amely mellé a kormány további 18,7 milliárd forint forrást adott 2017-ben, így az elmúlt két évben 277,2 milliárd forint összegben 98 pályázati felhívás jelent meg - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A VEKOP-ban kizárólag Pest megye, Érd és Budapest területén, saját fejlesztési elképzeléseik esetében 43,6 milliárd forint, az ágazati felhívások keretében a teljes Közép-magyarországi régióban 233,6 milliárd forint áll rendelkezésre a kormány által megítélt többletforrásokkal együtt.

A programban megjelent 98 felhívásból 68 nyitott, 30 már lezárult. A források többek között mikro-, kis- és középvállalkozások, kutatóhelyek, egyházak, civil szervezetek, egészségügyi szolgáltatók, nonprofit szervezetek, helyi önkormányzatok és helyi nemzetiségi önkormányzatok, állami és önkormányzati fenntartású intézmények, valamint a szolgáltatásaikat igénybe vevő állampolgárok számára érhetőek el.

A héten megjelent utolsó felhívások között találjuk: 

  • "Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése" című GINOP-5.3.7 - VEKOP-17 felhívás 3,8 milliárd forint
  • "Digitális környezet a köznevelésért" című VEKOP-7.3.3-17 felhívás 1,67 milliárd forint
  • "A digitális munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése a Közép-Magyarországi Régióban" című VEKOP-8.5.4-17 felhívás 800 millió forint
  • "Munkahelyi képzések támogatása mikro, kis és középvállalatok munkavállalói számára" című VEKOP-8.5.3-17 felhívás 1,84 milliárd forint
  • "Egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés" című VEKOP-7.2.4-17 felhívás 1,15 milliárd forint
  • "Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése" című VEKOP-7.2.2-17 felhívás 1,7 milliárd forint.

A megjelent 98 felhívás részleteit a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményekben olvashatják.

Fontos megjegyezni, hogy a VEKOP ágazati felhívásokat is magában foglal, amelyek négy másik operatív program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) részben, vagy teljes mértékben a Közép-magyarországi régióra kiható forrásait tartalmazzák, a Vekop keretében megjelentetve.

Forrás: portfolio.hu