Mégis lehetnek lakossági energetikai korszerűsítő pályázatok

Lázár János október elején bejelentette, hogy a 2014-2020-as ciklusban nem lesznek lakossági energiahatékonysági pályázatok, mivel Brüsszel nem engedi a lakosság támogatását ebben a ciklusban.
Ugyan egyelőre még nincs egységes kialakult álláspont, hogy milyen formában lesz elérhető a lakosság számára az energiahatékonysági forrás, de az eddig megjelent nyilatkozatokból úgy tűnik mégis lesz.


A 2015. februárjában Bizottság által elfogadott Operatív Programban szerepelnek ezek a programok, így a vállalt energiahatékonysági céloktól való eltérés az adott OP formális módosítását kívánná meg, amelyet a Bizottságnak jóvá is kellene hagynia.

A Minisztérium a megkeresésre azt a választ adta, hogy a 1306-os EK rendelet - ez a keretrendszere az EU-s források felhasználásának - mondja ki, hogy a lakosság csak visszatérítendő rendszerben kaphat állami támogatást.
A miniszteri kijelentés, amit a Kormány döntése is megerősített, tehát arra vonatkozott, hogy a 2014-2020-as időszak energetikai célú EU-s fejlesztései - amelyek vissza nem térítendő formában valósulnak meg - a köztulajdonban lévő ingatlanállomány korszerűsítését kell, hogy szolgálják.

Ezen felül a lakosság számára is nyílnak fejlesztési források energetikai korszerűsítésre, azonban ezek visszatérítendő formában lesznek elérhetőek, ahol az állam támogatása a kamat bizonyos részének vagy akár egészének átvállalásában ölthet testet.

Illetve a kormánynak arra is van lehetősége, hogy, az állam támogatása mögött nem EU-s forrás, hanem hazai források álljanak, származzanak azok akár a költségvetésből, akár a CO2 kvóta értékesítéséből."

A fentiek alapján úgy tűnik mégiscsak lesznek lakossági energiahatékonysági pályázatok, igaz kizárólag vissza nem térítendő (hitel) alapú formában.

Forrás: portfolio.hu