Megjelentek a halgazdálkodást segítő támogatások

A Miniszterelnökség 7 pályázati felhívást jelentetett meg 2016. december 22-én a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében. A most megjelent kiírások együttes keretösszege 12,4 milliárd forint.


Pontosan egy évvel ezelőtt, 2015 decemberében hagyta jóvá az Európai Bizottság Magyarország Halgazdálkodási Operatív Programját. Az ország halgazdálkodásának fejlesztésére az előző időszakhoz képest 12 százalékkal magasabb összeg, mintegy 16,05 milliárd forint áll rendelkezésére, amelyet 2023-ig kell felhasználni.

A program keretében most megjelent pályázati felhívások többek között termelési és feldolgozási célú beruházásokat, valamint a fenntartható akvakultúrával foglalkozó új gazdálkodók ösztönzését és a halfogyasztás népszerűsítését szolgáló projektek megvalósulását szolgálják. Magyarországon a halgazdálkodás fejlesztésének és támogatásának kiemelt célja a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, valamint a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességének növelése.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program végrehajtása az Éves Fejlesztési Keretében meghatározottak szerint halad. Ennek megfelelően a mai napig összesen 9 darab pályázati felhívást ismerhettek meg a halgazdálkodók mintegy 13,3 milliárd forint összértékben, ami a teljes keret 83%-át jelenti.

Forrás: kormany.hu