Munkahelyteremtő bértámogatási Program a munkába állás és a munkahelymegőrzés érdekében!

2020. május 18-ától igényelhető a Munkahelyteremtő bértámogatási Program mintegy 80 milliárd forintos keretösszeggel, melynek célja a munkába állás segítése azok számára, akik a koronavírus járvány okán elveszítették munkahelyüket. A Program keretében 70 ezer ember munkába állása kerül megsegítésre.


A Program fontos részletei a következők:

  • A Programban lehetőség nyílik vissza nem térítendő támogatást igényelni 6 hónap támogatott foglalkoztatásra a vállalkozások számára, melyen felül további 3 hónap továbbfoglalkoztatás vállalása kötelező a támogatást igénybevevő vállalkozások számára!
  • A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi bruttó 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segíti a program.
  • A továbbfoglalkoztatás időtartamával együtt a 9 hónap alatt elérheti a személyenkénti támogatás a nettó 1 millió forintot.
  • A támogatási kérelmek benyújtása 2020. május 18-tól lehetséges, melyek beadása a területileg illetékes járási, vagy Budapesten a kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályain szükséges.
  • Az igénybevétel feltétele, hogy a kedvezményezett által foglalkoztatni kívánt személy regisztrált álláskeresőként szerepeljen az állami foglalkoztatási szervnél.
  • A bérköltség támogatás igénybevételével egyidejűleg ugyanazon személy foglalkoztatására tekintettel az adókedvezményekre való jogosultságok is érvényesíthetőek (például szociális hozzájárulási adóról szóló törvény által biztosított adókedvezmény).
  • A támogatás Európai Uniós forrás felhasználásával, „de minimis” (csekély összegű) támogatásként kerül átadásra.
  • A Programban előírásra került létszámtartási kötelezettség a munkáltatók felé, melynek értelmében a munkaadónak vállalnia szükséges, hogy a foglalkoztatási kötelezettség alatt közös megegyezéssel nem szünteti meg a résztvevő munkaviszonyát, valamint, hogy a foglalkoztatási kötelezettség alatt a munkaadó működésével összefüggő okból történő felmondással nem szünteti meg a résztvevő, illetve a vele azonos vagy hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát.
  • A Programban bármely magyarországi telephellyel, székhellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozás részt vehet.

                                                                            

Forrás: www.nszfh.hu