Ötvenmilliárd jut Juncker zsákjából Magyaroszágnak

Ma írta alá az Európai Beruházási Alap és az Unicredit Bank a 160 millió euró értékű (közel 50 milliárd forint) garanciamegállapodást, mely keretében nyolc országban, köztük Magyarországon is finanszírozást nyújtanak az innovatív kis- és középvállalkozásoknak - olvashatjuk az Európai Bizottság közleményében. 


Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az UniCredit ma garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon is könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

A megállapodás értelmében az UniCredit bankok összesen 160 millió euró értékben (közel 50 milliárd forint) nyújtanak finanszírozást magyar, bosznia-hercegovinai, bolgár, horvát, cseh, szlovák, román és szerb innovatív vállalkozásoknak.

A megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport "InnovFin - uniós finanszírozás innovátoroknak" kezdeményezése keretében kötötték. Magyarország és a többi érintett EU-tagállam esetében az európai beruházási terv központi eleme, a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) nyújtja a szükséges biztosítékot.

 

Az Európai Beruházási Alap (EBA) vezérigazgatója Pier Luigi Gilibert hozzátette, hogy ez a garanciamegállapodás a nyugat-balkáni és kelet-európai országok esetében nagyban segíti az innovációt és a vállalkozói szellemet. Gilibert bízik benne, hogy az források a nyolc országban a nagy növekedési potenciállal rendelkező cégeket fogja megcélozni.

Forrás: portfolio.hu