Sokkal több pénzre lehet pályázni jövőre az innovációs alapból

Az idei 78 milliárd forint után jövőre 90,2 milliárd forintnyi, azaz 15%-kal több hazai költségvetési forrásból származó pályázatot lehet kiírni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére - derül ki az egyik friss kormányhatározatból. Ez azt is rögzíti, hogy az idei 29,4 milliárd forint után jövőre 42 milliárd forintnyi új kötelezettséget vállalhat a pályázatokkal összefüggésben az alapot kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. 


Minden évben kormányhatározatban rögzítik azt, hogy az innovációs járulékból összeálló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból milyen pályázatokra mekkora keretösszeggel írhat ki pályázatokat az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), illetve ezzel párhuzamosan mennyi új kötelezettséget vállalhat az adott év során.

Az 1058/2016-os kormányhatározat rögzítette az idei számokat, míg a legfrissebb Közönyben jelentek meg a jövő évre vonatkozó keretek. Ezek szerint jövőre: 

  • A legnagyobb keretösszegű pályázat továbbra is a vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs célokra mehet, amelynek az idei 21 milliárd forintos kerete jövőre 30 milliárd forintra nőhet.
  • A második legnagyobb keretösszeggel a Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések támogatására írhat ki pályázatokat a Hivatal, igaz ezek keretösszege az idei 28 milliárdról 17 milliárd forintra esik
  • Jelentős, 10-10 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre jövőre a Nemzeti Kiválósági Programra és a Hazai vállalkozások exportorientációjú K+F tevékenységének támogatására.

Az alábbiakban a kormány által 2017-re elfogadott pályázati keretösszegeket mutatjuk be táblázatban. 

Forrás: portfolio.hu