Százmilliárd jut a lakossági energiamegtakarítási beruházásokra

A 2014-2020 közötti programozási időszak uniós támogatásai esetében a nyertes ajánlattevők 50 százalékos előleget kaphatnak biztosíték nélkül, a lakosság az energetikai megtakarítást eredményező beruházásokra pedig csak visszatérítendő támogatáshoz juthatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg. 


A jövő évi gazdaságnövekedés érdekében szükséges fejlesztéspolitikai intézkedésekről szóló határozat 100 milliárd forintot irányoz elő a lakosság energiamegtakarítási beruházásaira felvehető hitelre.

A kormány úgy határozott, hogy a visszatérítendő pénzügyi eszközöket és a vissza nem térítendő támogatásokat össze kell kapcsolni oly módon, hogy a visszatérítendő pénzügyi eszközök esetében az alapok alapját kezelő szervezet, míg a vissza nem térítendő támogatások esetében az irányító hatóságért felelős miniszter dönt a projekt támogatásáról.

Október végén több hétig tartó bizonytalanság után a Miniszterelnökség bejelentette, hogy az augusztusban beígért, 40%-nyi vissza nem térítendő uniós támogatás helyett 66%-nyi részarányban lényegében ingyenhitelt biztosít a kormány a magáningatlanok energetikai korszerűsítésére.

Forrás: portfolio.hu