Elindult az építőipart támogató pályázat

Ahhoz, hogy az építőipari növekedés a jövőben is folytatódjon, elindul egy 20 milliárd forintos fejlesztési program a magyar építőipari kis- és középvállalkozásoknak.
 A várakozásokkal szemben a jelenlegi szakaszban nem a legalább tízfős, hanem csak a legalább húszfős foglalkoztatottsági állománnyal rendelkező cégek indulhatnak. A gépesítést, ezáltal a hatékonyságnövelést segítő beruházási támogatásban részesíthetők köréből kimaradt a tervező cégek egy része, valamint a mérnöki lebonyolítók, ugyanis e tevékenységi körök TEÁOR-száma nem került bele a kiírásba.Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Világgazdaság megkeresésére elmondta: már folyamatban van a pályázat kiírásáról szóló rendelet módosítása, a nemzetgazdasági miniszter megígérte, hogy rövid időn belül lehetővé teszik a tíz főnél többet foglalkoztató kisvállalkozások kérelmének befogadását is, amit mindvégig képviselt a szövetség. Emellett a felhívásban egyelőre nem szereplő TEÁOR 71.12 és 71.20 besorolású tevékenységekre szintén igényelhető lesz a különböző támogatási intenzitású, akár vissza nem térítendő formában is elnyerhető támogatás. 


Ahhoz, hogy az építőipari növekedés a jövőben is folytatódjon, elindul egy 20 milliárd forintos fejlesztési program a magyar építőipari kis- és középvállalkozásoknak - jelentette be múlt héten Varga Mihály. A várakozásokkal szemben a jelenlegi szakaszban nem a legalább tízfős, hanem csak a legalább húszfős foglalkoztatottsági állománnyal rendelkező cégek indulhatnak. A gépesítést, ezáltal a hatékonyságnövelést segítő beruházási támogatásban részesíthetők köréből kimaradt a tervező cégek egy része, valamint a mérnöki lebonyolítók, ugyanis e tevékenységi körök TEÁOR-száma nem került bele a kiírásba.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Világgazdaság megkeresésére elmondta: már folyamatban van a pályázat kiírásáról szóló rendelet módosítása, a nemzetgazdasági miniszter megígérte, hogy rövid időn belül lehetővé teszik a tíz főnél többet foglalkoztató kisvállalkozások kérelmének befogadását is, amit mindvégig képviselt a szövetség. Emellett a felhívásban egyelőre nem szereplő TEÁOR 71.12 és 71.20 besorolású tevékenységekre szintén igényelhető lesz a különböző támogatási intenzitású, akár vissza nem térítendő formában is elnyerhető támogatás. 
Elindult a pályázat, ami megmentheti az építőipart

A 2018-2020-ra 20 milliárd forintos feltöltéssel induló pályázati csomag időarányos, azaz idei keretének terhére 2018. szeptember 30-ig kell megkötni a támogatási szerződéseket. A pályázati program kiírása szerint a kkv-k számára legalább 50 millió, legfeljebb 1 milliárd forintos támogatás nyújtható.

A támogatás mértéke, összege

legalább 50 millió legfeljebb 1 milliárd forint összegű támogatás nyújtható.

 

Támogatást igénylők köre

Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, kis- és középvállalkozások, amennyiben

a) 41.10-43.99 TEÁOR közötti vagy a 71.11. TEÁOR tevékenységi területen működnek,

b) alkalmazotti létszáma 20 és 250 fő között van, és a legalább 20 fős létszámot a fenntartási

időszak teljes időtartama alatt fenntart,

c) legalább három teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik,

 

Elszámolható költségek

  • technológiai korszerűsítést eredményező új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű eszközök bekerülési értéke;
  • telekommunikációs eszközök beszerzési költségei, amely tartalmazza a vételárat, tartalmazhatja a projekthez közvetlenül kapcsolódó információ / adattárolás költségeit;
  • alkalmazások, szoftverek, alapszoftverek beszerzése és a beszerzéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások;
  • a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költségei;
  • immateriális javak különös tekintettel a fejlesztési szoftverekre költségei; valamint  a testreszabás költségei;
  • a migrációs (adatok is) fejlesztések költségei; és a betanítás költsége (közvetlenül a beszerzett szoftverhez kapcsolódva). 

A pályázatról rövid összefoglaló letölthető innen.