Újraindul a versenyképesség növelő támogatási program

Új feltételek mellett újraindul a versenyképesség növelő támogatási program!


A magyar kormány döntése alapján immár több mint 221 milliárd forint áll azon vállalkozások rendelkezésére, amelyeket a koronavírus-járvány hátrányosan érintett, de ennek ellenére legalább 150.000 euró értékű beruházás megvalósítását és a meglévő munkahelyek fenntartását vállalják. A program áprilisi indulás óta, több mint 163 milliárd forint már kifizetésre került a sikeresen pályázó vállalkozások számára.

A kormányzati intézkedések eredményeként további 50 milliárd forint áll rendelkezésre, így ismét újraindul a közép- és nagyvállalatok számára meghirdetett Versenyképesség-növelő támogatási program (azonosító: VNT-2020-1) és újabb pályázatok befogadására nyílik lehetőség.

A pályázatok benyújtására 2020. november 25. 12:00 órától van lehetőség, ezt követően a beérkezett támogatási igények alapján a rendelkezésre álló keret pályázati kiírásban foglaltak szerinti kimerülése miatt a pályázat felfüggesztésre kerülhet.

A pályázati kiírásban szereplő főbb változások:

 • A Versenyképesség-növelő támogatás keretében a megvalósítani vállalt beruházás 33%-a érhető el támogatásként a korábbi 50% helyett.
 • Míg a bázislétszámot korábban a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-ig kellett fenntartani, ezúttal legalább 2021. június 30-ig kell vállalni a munkahelyek fenntartásátA pályázó bázislétszámának el kell érnie a 30 főt.
 • A beruházást az újonnan benyújtott pályázatok esetében legkésőbb 2021. december 31-ig kell megvalósítani.

Fontos információk a pályázattal kapcsolatban:

 • Közép és nagyvállalat indulhat csak: azaz egyszer előírás, hogy a pályázó cég 30 fős létszámmal rendelkezzen, ugyanakkor a kapcsolt és partnervállalkozásokkal együtt el kell érje az 50 főt, azaz középvállalti kategóriába kell legalább essen.
 • CSAK az a Vállalkozás indulhat, akinek
  - pénzügyi vagy gazdasági nehézségei támadtak;
  - igazolja, hogy a koronavírus-járvány miatt, azzal ok-okozati - összefüggésben az árbevétele
  - vagy a megrendelési állományának értéke legalább 25%-kal visszaesett
 • Támogatás mértéke: 33% az intenzitás, max. 800.000 € támogatás igényelhető ÉS min. 150.000 € önerővel szükséges rendelkezni
 • Kötelező vállalás: bázislétszám tartása a projekt végéig, de legalább 2021.06.30-ig
 • Bázislétszám: A pályázó átlagos statisztikai állományi létszáma a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapban
 • Nem támogatott ágazat különösen: kereskedelem, mezőgazdaság, acélipar, energiatermelés, turizmus. (A vállalkozás végezhet ilyen tevékenység, de a projekt nem kapcsolódhat ezen tevékenységi körökhöz.)

A pályázati felhívás az alábbi LINKen érhető el.

hipa.hu