Itt a Vidékfejlesztési Program éves menetrendje

Megjelent az 1300 milliárd forintos keretösszegű Vidékfejlesztési Program idei pályázati menetrendje, amely szerint ebben az évben 710 milliárd forintnyi pályázat meghirdetése várható.


Összesen 710 milliárd forint értékben ír ki pályázatot a Vidékfejlesztési Programban (VP) a Miniszterelnökség még ebben az évben – közölték. A harminckét felhívásból kettő már megjelent, ebben a hónapban összesen négy várható. Novemberben további tíz felhívást tesz közzé a Miniszterelnökség, decemberben pedig az erre az évre előirányzott kiírások közül a maradék tizenhét is megjelenik.

A Vidékfejlesztési Program menetrendje ide kattintva megtekinthető és letölthető.

Már megjelent a legnagyobb támogatási összeget, 158,6 milliárd forintot tartalmazó agrár-környezetgazdálkodási program (AKG). Ennek keretében fontos a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, valamint a környezet állapotának megőrzése és javítása. Kiemelten kívánják támogatni a biológiai sokféleség megőrzését, valamint a környezettudatos gazdálkodást és a fenntartható tájhasználat kialakítását. A programról korábban már írtunk.

Szintén megjelent az „ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” elnevezésű felhívás. Ennek célja a környezet megóvása, a termelők és a fogyasztók egészségének védelme érdekében a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentése, valamint az élelmiszerbiztonság garantálása. A támogatás alá vont minimális területnek el kell érnie a táblánkénti 0,3 hektárt, a minimális művelési méretnek pedig áganként legalább egy hektár nagyságúnak kell lennie. Az 51,5 milliárd forintos támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás ötéves fenntartása az átállás alatt lévő és az átállt területeknél egyaránt. 

A felhívásokra 2015. november 7. és 2015. december 7. között, kizárólag elektronikus úton lehet pályázatot benyújtani az MVH felületén, a www.mvh.gov.hu weboldalon. A kötelezettségeket 2016. január 1. és 2020. december 31. között kell teljesíteni.

Forrás: palyazat.gov.hu